Intoleranca na hrano
Intoleranca na hrano je stanje, ki ga zaznamo pri polovici populacije. Gre za neprijeten občutek po zaužiti hrani, ki povzroča izpuščaje, spahovanje, slabost, napenjanje, drisko in glavobole. Težava je v tem, da se simptomi pokažejo šele 4-72 ur po zaužiti hrani, zato težko odkrijemo kaj je tisto, kar ne ustreza telesu. Pri tem nam pomaga laboratorijska diagnostika kjer iz vzorca krvi določamo specifična IgG4 protitelesa.
Intolerance oz preobčutljivosti pogosto zamenjujemo z alergijo na hrano. Prava alergija na hrano je redka in je opredeljena kot pretiran odziv imunskega sistema na določeno snov v hrani (običajno gre za protein). Simptomi se pokažejo takoj in so zmerni (nahodnost) do hudi (anafilaktični šok). Alergijo na hrano diagnosticiramo s pomočjo kožnih provokacijskih testov, merjenja IgE protiteles ali z opazovanjem.
V laboratoriju opravljamo preiskave intolerance na hrano za specialiste gastroenterologije in nutricioniste, kjer obstaja sum na intoleranco na hrano, pa drugi testi niso pokazali pričakovanih rezultatov. Najbolj pogosta oblika intolerance je intoleranca na mleko, kjer gre za pomanjkanje encima laktaza, ki pomaga pri prebavi sladkorja laktoze. Pogoste so tudi razne oblike fruktozne intolerance in pa preobčutljivosti na jajca.